SEO’nun İşletmenize Katacağı 10 Avantaj
SEO kavramı, web-sitelerini Google algoritmaları karşısında daha görünür kılmak için yapılan teknik düzenlemeleri ifade ediyor. Tüketiciye doğru zamanda doğru yerde erişebilmek isteyen işletmelere stratejik bir avantaj sağlayan SEO çözümleri, hesaplı ve sonuç odaklı olmasıyla dikkat çekiyor.
Bu yazıda arama motoru optimizasyonu çalışmasını popüler bir dijital pazarlama kavramı olmasının ötesinde, stratejik derinliği olan bir pazarlama yaklaşımı olarak ele alacağız. İşte SEO’nun işletmenize katacağı 10 avantaj:
1- Görünür Olmak
Günden güne internetin tüketici davranışlarını şekillendirme üzerindeki etkisi artıyor. Smart Insights verilerine göre, tüketicilerin % 48’i mobil üzerinden ürün ve hizmetler hakkında araştırma yapıyor. Bu noktada, tüketiciye doğru yerde dokunmak için SEO çalışması kritik önem taşıyor.
2- Rekabet Avantajı
Erişebilir olmak aynı zamanda sürdürülebilir rekabetin kilit noktalarından biri olarak öne çıkıyor. İstatistiklere göre, arama sonuçlarında ilk sırada yer alan sayfaların %34,36’lık bir kısmı direkt olarak tıklama alıyor (Advanced Web Ranking, 2015). Bu noktada Google ilk sayfa sonuçlarında yer almak, web sayfası trafiğini arttırmakla birlikte işletmenize yoğun bir rekabet avantajı katıyor.
3- Yüksek Yatırım Getirisi
Bir iletişim çalışmasından ziyade SEO hizmeti, web-sitesinde yapılan teknik düzenlemeleri ifade ediyor. Bu noktada yüksek bütçeli iletişim çalışmalarına göre SEO çözümleri, daha ekonomik bir hamle olarak öne çıkıyor. Bu noktada arama motoru optimizasyonu çalışmalarının, uzun vadede yüksek karlılık sağladığını söylemek yanlış olmaz.
4- Marka Farkındalığı
Marka inşa etmenin öncelikli adımlarından olan marka farkındalığı adımı, markalar için üzerinde hassasça düşünülmesi gereken bir konu. SEO stratejisi, kategori ve ürün bazlı aramalarda öncelikli olarak listelenmenize olanak veriyor. Bu sayede tüketicinin kategori ve markanız arasında özdeşim kurmasını sağlayan SEO çalışmaları, dolayısıyla marka farkındalığını da destekliyor.
5- Uzun Vadeli Sonuçlar
SEO uzun vadeli yatırım olduğundan, getireceği sonuçlar da uzun vadeli olacaktır. HubSpot istatistiklerine göre, pazarlamacıların %61’i, daha uzun vadeli sonuçlar için Google SEO çalışmalarını öncelikli tercihleri olarak benimsiyorlar.
6- Organik Trafiğinin Artması
Bilinenin aksine SEO, Adwords gibi anlık bir çalışma değildir. Dönemlik bir bütçe ayrılması gerekmediği gibi SEO çalışmaları, belirli zaman aralıklarında yapılan optimizasyonlar sayesinde uzun vadeli sonuçlar veriyor. Bu organik trafikle artan potansiyel müşteri oranı, muhtemelen satış eğrisinin de yükselmesini sağlıyor.
7- Kaliteli İçerik
Entegre bir SEO yapılanması oluşturmak içerik optimizasyonunu başarılı yürütebilmekle mümkündür. Hubspot verilerine göre pazarlamacıların %72’lik bir kısmı en etkili SEO taktiğinin, site formatıyla uyan kaliteli içeriklere ağırlık vermek olduğunu vurguluyor. Kaliteli içerik aynı zamanda, müşterilerinizin web sitenizde daha uzun süre vakit geçirmesi anlamına geliyor.
8- Güvenilirliğin Artması
SEO çalışmaları sayesinde firmanızın arama motorlarındaki sırası reklamsız bir şekilde yükseliyor. Müşterilerin arama taleplerine göre üst sıralarda çıkmanız dolaylı olarak markanızın yanı sıra ürün ve hizmetlerinize olan güveni de arttırıyor.
9- Müşteri Memnuniyeti Faktörü
Google gibi büyük arama motorları link inşası gibi değişkenleri tarayan entegre bir indeksleme algoritması kullanıyor. Bu algoritmaya göre kullanıcılar tarafından en çok ziyaret edilen ve en fazla vakit geçirilen siteler, üst sıralarda indekslenme avantajı da yakalıyor. İçerik kalitesiyle de alakalı olduğundan SEO çalışmaları, web sitenizi kullanıcı deneyimine göre yeniden şekillendirmekle kalmıyor; müşteri memnuniyetini de arttırıyor.
10- Tüketici İç görüsü Yakalama
SEO sonuçları detaylı bir şekilde ölçülebildiğinden tüketicinizin web sitenizde, ne gibi değişikliklere tepki verdiğini kolaylıkla takip edebiliyorsunuz. Tüm bunları dönemlik olarak ölçebilme şansına sahip olmanız; zaman, içerik, promosyon, indirim, tasarım gibi değişkenlere tüketicinizin verdiği tepkiyi berrak bir şekilde görmenizi sağlıyor. Dolayısıyla tüketici tepkisini detaylı bir şekilde anlamlandırıp yeni tüketici iç görüleri yakalayabiliyorsunuz.
Comments are closed.